Dixit Logo Dixit - Dicționar Explicativ Integrat Ro|En

 Instalare (Windows)

 1. Descărcați de aici programul de instalare dixit-win32-setup.exe (32 MB);
 2. Rulați programul de instalare. Acesta va instala Dixit și baza de date conținând mai mult de 522.000 de definiții.

 Instalare (Linux)

Cerințe minime: Qt 4.2.0 sau Qt 3.3.0, sau orice versiune ulterioară trebuie să fie instalată pe calculatorul dumneavoastră. Toate versiunile bibliotecii Qt le găsiți aici. Detaliile instalării bibliotecii Qt diferă de la o platformă la alta. Procesul compilării Dixit este însă același și este schițat în continuare.

 1. Verificați versiunea Qt:
  qmake -v
 2. Pentru Qt 4.2+ descărcați versiunea 11.11.4, iar pentru Qt 3.3.0+ versiunea 11.11.3. Pentru Qt 5.0+ descărcați versiunea experimentală dixit-14.2.5-dvlp.tgz.
 3. Dezarhivați:
  Qt4: tar xvzf dixit-11.11.4.tgz
  Qt3: tar xvzf dixit-11.11.3.tgz
 4. Compilați:
  cd dixit
  qmake/qmake-qt4
  make
  Dacă biblioteca Qt a fost compilată cu opțiunea -no-zlib, atunci în fișierul proiectului (dixit-11.11.3.pro sau dixit-11.11.4.pro) trebuie adăugată linia
  LIBS += -lz
  înainte de a folosi qmake. Pentru Fedora și Slackware, de exemplu, biblioteca Qt nu este legată de zlib, și prin urmare fișierul trebuie modificat. Pentru Ubuntu și Mandriva, însă, fișierul proiectului nu trebuie modificat.
 5. Rulați:
  ./dixit
  sau, specificând baza de date în linia de comandă:
  dixit /home/eu/dixit/dixit.qdb
 6. Descărcați fișierul dixit.qdb.tar.bz2 (32 MB), și puneți-l dezarhivat în folder-ul dixit.
 7. Pentru o instalare pe termen lung, copiați executabilul într-o locație care este în PATH, mutați baza de date într-o locație în care poate scrie orice utilizator și specificați-o în linia de comandă. De exemplu:
  cp dixit /usr/local/bin/
  mkdir /var/lib/dixit
  mv dixit.qdb /var/lib/dixit/
  chmod 0666 /var/lib/dixit/dixit.qdb

  dixit /var/lib/dixit/dixit.qdb

  NOTE: Baza de date QDBM depinde de arhitectura endian a mașinii. Baza de date Dixit disponibilă pentru descărcare este de tip "little endian", care este arhitectura cea mai populară pentru desktop.
  O bază de date QDBM "little endian" conține în fișier la poziția 0 [depot], iar o bază de date QDBM "big endian" conține [DEPOT].
  Orice bază de date QDBM poate fi exportată într-un format independent de arhitectură. Pentru aceasta se folosește aplicația "dpmgr" care însotește QDBM. Lansând
  dpmgr exportdb name file
  în linia de comandă se poate exporta un fișier QDBM independent de arhitectură. Lansând
  dpmgr importdb [-bnum num] name file
  se poate importa un fișier QDBM independent de arhitectură într-o bază de date QDBM "big endian" sau "little endian".

 Folosire

Pentru a căuta definiția unui cuvânt, tastați-l în cutia de căutare și apăsați Enter. Puteți căuta mai multe definiții simultan folosind simbolurile speciale ?, *, |, [ ], sau [^]. De exemplu, căutarea „*ab?c“ va găsi definițiile cuvintelor abac, monosilabic, trabuc, etc. Instrucțiuni mai detaliate pot fi obținute din cadrul programului, pornind de la pagina de informații .